Yeni Çağ Tarihi

Yeni Çağ Tarihi

İstanbul’un Fethinden, Fransız ihtilali olan 1789 yılına kadar geçen süreye Yeni Çağ adı verilmektedir. Bir çağın açılıp bir çağın kapanması için mutlaka önemli bir olay olması gerekmektedir. Yeni çağın başlangıcının en önemli olayı İstanbul’un Fethi olmuştur. Dönemi kapatan da Fransız İhtilali olmuştur. Yeni Çağ Tarihi ayrıntıları…

Yeni Çağ Tarihi

Yeni çağ başlarında Avrupa Devletlerinin; ekonomik siyasi ve sosyal yapılarında da önemli değişiklikler söz konusu. Orta Çağın, siyasi sistemi olan Feodalite rejimi o dönemde yıkıldı. Yerine de milli monarşi kuruldu. Feodalite ilk olarak Fransa da yıkıldı. Fransız Kralı XI. Lui, ülkenin değişik yerlerini yönetmekte olan feodal beyleri ortadan kaldırmış oldu. Tüm yetkilerin kralda toplandığı bu Mutlak Monarşi düzeni kuruldu. Bu yeni düzene de Milli Monarşi adı verildi. İngiltere de de meydana gelen Çifte Gül savaşlarını kazanan Tudor Hanedanı, feodaliteye son vererek merkezi karakterli milli monarşı kuruldu. Aynı zamanda İngiltere denizcilik faaliyetlerine de önem verildi. Uluslararası ticareti geliştirerek dünyada güçlü bir devlet haline gelmeyi başardı.

Yeni Çağ

Yeniçağ başlarında İspanya ve Portekizde de milli monarşiler kurulmuş oldu. Avrupa da 18. yüzyıla gelinceye kadar Almanya dışında tüm ülkelerde feodalite rejimi yıkıldı. Bu rejimin yıkılış esnasında Krallar ile Papalar arasındaki mücadeleyi krallar kazandı. Papalık ve Kilisenin gücü azaldı. Milli monarşiler de krallar dini liderliği de üstlendiler. Avrupa da din birliği düşüncesinin yerini de millet ve vatan duyguları almıştır. Kilisenin kültür hayatı üzerinde olan denetimi zayiflamıştır. Aynı zamanda düşünce üzerindeki yasaklar zayıflamıştır. Bu olay sonucunda, Avrupa da Hümanizm, Rönesans ve Reform hareketleri de ortaya çıkmıştır.

Yeni çağ, insanların gelişim gösterdiği, teknolojiye ayak uydurmaya çalıştığı bir dönemdir. Bu dönemde insanlar teknolojiye ayak uydurmuş ve kendini geliştirmeye çalışmıştır. İstanbul’un fethedilmesiyle beraber pek çok kişi ülkeye giriş çıkış yapmış ve elçilikler açılmıştır. İlk geçici elçilik Paris’e açılmıştır. Elçi olarak da Yirmisekizinci Mehmet Çelebi gönderilmiştir. 3. Ahmet döneminde açılan bu elçilik sayesinde pek çok yenilikler ülkemize girdi.  İlk daimi elçilik de 1793 de Londra üzerine gönderilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Orta Çağ Tarihi

Yorum gönder