Tarihte Bir Anne Lübnan
Fenike uygarlığının kıyıları olarak bilinen Lübnan Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Başkenti Beyrut olan bu ülkenin resmi dili Arapça olmasına karşın ülke sürekli yaşadığı işgaller sebebi ile birbirinden farklı dillerin de konuşulmasına vesile olmuştur. Lübnan karışık bir dini yapıya sahip olan ülke olmasına karşın sosyal yapısının gerektirdiği politik bir dengenin kurulması ile Orta Doğu’nun en düzenli ve yaşam koşulları en yüksek yani en refah ülkesi idi.
Ülke istikrarı Arap-İsrail Çatışmaları sonucunda Filistinlilerin ülkede çoğalması sebebi ile bozulmaya başlamıştır. 22 kasım 1943 yılında Fransa sömürgesinden kurtulup bağımsızlık ilan etmesine karşın yaşanan söz hakkı üstünlükleri sebebi ile oldukça sıkıntılı dönemler geçirmesine karşın hala hemen her dine mensup insanın gezmek ve görmek istediği yerlerden biri olmayı sürdürmektedir.
1975’te başlayan iç savaş ile birlikte 1991 yılına kadar süren bir iç savaş Lübnan için hırpalayıcı bir zaman dilimi olmuştur. Tarih boyunca Fenikeliler, Yunanlılar ve Romalılar tarafından Kutsal Toprak olarak kabul edilen Lübnan’da bu uygarlıklara ait pek çok tapınak bulunmak ile birlikte özellikle zamanın çok ilerisinde yapıları ile hala görenleri kendilerine hayran bırakmaktadır.
Yazı İçeriği
Lübnan Seyahati
Lübnan yolculuğu yapmaya karar veren kimseler için Lübnan’da mutlaka görülmesi gereken yedi harika sıralanacak olursa bunlardan ilki şüphesiz ki Baalbek Tapınağı olacaktır. Orta Doğunun Paris’i olarak anılan Beyrut eğitime de oldukça önem veren ve sanat anlayışı gelişmiş bir millet olarak yaşadığı sorunlara rağmen ödün vermediği kimliği ile görenleri şaşırtmaya devam etmektedir. İkinci adres olarak Beyrut Ulusal Müzesi birinci dünya savaşından itibaren bir araya gelen çok sayıda arkeolojik eseri barındırmaktadır.
Roman Bath Vestiges Roma Hamamı
Beyrut’ta yer alan Roman Bath Vestiges Roma Hamamı Kalıntıları olarak da anılan bölgede özellikle tarihi olaylara ve arkeolojik kalıntılara meraklı olan kimseleri karşılamaktadır. Lübnan’ı kayak turizmi olarak tercih edenler için Mzaar Kfardebian en büyük ve en önemli kayak merkezlerinden bir tanesidir. Günümüzde islam mimarisinin en önemlilerinden biri sayılan El Ömer Camii ve sanatsal keyif için Nicolas İbrahim Sursock Müzesi eski bir konağın Nicolas Sursock tarafından koleksiyonunu oluşturduğu çağdaş sanat eserlerini barındırmaktadır.
Yorum gönder