Tarih Beşiği Kudüs

Tarih Beşiği Kudüs

İnsanlık tarihinin başladığı yer  kabul edilen ve tüm dinlerin ortak ve kutsal mekânlarının bir arada olduğu tarih beşiği Kudüs gezilecek yer bakımından da fazlaca varlıklı bir yer olarak derhal her insanın dikkatini çeken bir yerdir.

Yazı İçeriği

Tarih Beşiği Kudüs

İlk kere gidenler için tarihte kalmış ve gelişmemiş bir Orta Doğu ülkesi olarak görülse de Avrupa şehirlerinden hiç bir farkı olmayan bir dizayna haiz olan bu yer yüksek gökdelenler, bakımlı ve genişçe caddeleri ile görenleri hayrete düşürmektedir.

Şehir merkezine 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde olan ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan surların gerisinde kalan eski şehri gören hepimiz Kudüs’ün gizemlerine yolculuğa başlamış olmaktadır. Pek oldukça kapısı bulunan bu yer sokaklara ayrılmakta olup derhal her kesimden adamın akınına uğramaktadır. Gerek tarihi yapıları görmek gerek ise dini amaçla gelmiş kimseleri aynı anda ağırlayan bu yer kalabalık temposunu hiç düşürmemektedir.

Sokakların üstü kapalı olduğu için buraya adım atmak vakit terimini yok etmekte olup Kutsal Kabir Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Islak taşa el sürmek bir dini görev benzer biçimde olsa da derhal herkes bu ayini gerçekleştirmektedir.

Kudüs

Mescidi Aksa

Ağlama Duvarı Yahudilerin hemen her dönem geldiği ve yakarış ettiği bir yer olup Mescidi Aksa ve Kubbet’üs Sahra’da Müslümanlık açısından çok büyük öneme haiz ve kapısında askerlerin durduğu bir yerdir. Ancak Mescidi Aksa’yı görmek isteyen kimselerin dini açıdan uygun giysiler ile gitmediği takdirde içeri girmesi yasaktır.

Mescid-i Haram’dan 40 yıl sonra kurulduğu tahmin edilen Kudüs için yapılan arkeolojik araştırmalarca şehrin yaşamının bakır çağına, insan yerleşimlerinin ise bronz çağına kadar dayandığı bulunmuştur. Tarihte üç farklı dinin de temel olaylarının meydana geldiği düşünülen Kudüs için bu üç dinde de önemli bir yer olup 23 kez işgal altına alınan bu şehir iki kez yerle yeksan olarak tekrardan kurulmuştur. Şu an İsrail ve Filistin başkent olarak gösterse de her iki tarafın da ülkeler tarafından kabul görmediği kesim ve kurumlar bulunmaktadır. Yine de din turizmi ile oldukça fazla turisti kucaklamaktadır.

Yorum gönder