Kıbrıs Şehitleri | Kıbrıs Barış Harekatı

Kıbrıs Şehitleri | Kıbrıs Barış Harekatı

Kıbrıs ülkemizde yavru vatan olarak bilinmektedir. Kıbrıs şehitleri ise Kıbrıs harekatı sırasında Kıbrıs’ın bağımsızlığını ve korunmasını sağlamak için savaşmış ve şehit olmuş kişilerdir.

Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 tarihinde ülkemizin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılmış olan bir harekattır. Harekat ilk olarak Yunanistan’ın 15 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği darbe ile başlamıştır. 14 Ağustos günü yapılmış olan ikinci harekatta ise Kuzey Lefkoşa da dahil Kıbrıs’ın %37’lik bir bölümü Türk egemenliği altına girmiştir.

Kıbrıs Şehitleri Anılıyor Mu?

kıbrıs şehitleri

Kıbrıs Boğaz Şehitliği (KKTC)

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit düşen askerlerin hala anılıp anılmadığı ise birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu harekat sırasında şehit düşen Kıbrıs şehitleri KKTC’de ve Türkiye Cumhuriyeti’nde her yıl yapılan anma törenleriyle beraber anılmaktadır. 1974 yılında yaşanan siyasi şartlara baktığımız zaman ise 12 Mart Muhtırası sonrasında ülkemiz askeri ortamın dışına çıkmış ve sandıktan ilk defa bir sol parti çıkmıştı. Fakat milletvekili sayısı yeterli olmadığı için Bülent Ecevit Milli Selamet Partisi lideri olan Necmettin Erbakan ile görüşerek koalisyon kurdu ve beraber yönetimi ele aldılar.

1974 yılında Rumlara Yunanistan’ın destek vermesiyle beraber Kıbrıs’ta III. Makarios devrildi ve bu şekilde Kıbrıs, Yunanistan’a katılmak üzereydi. Ecevit bunu görüşmek için İngiltere’ye gitti ve Ecevit, İngiltere’ye gittiğinde talimatı vererek Necmettin Erbakan’ın Milli Güvenlik Kurulu’nu toplaması sağlandı. Bu kurulda yapılacak harekatın detayları konuşuldu.

İlk Harekat Nasıl Başlamıştı?

Kıbrıs Barış Harekatı’nın ilk başlangıcı 20 Temmuz sabahı saat 06.05’te yapıldı. Bu saatte gökyüzü Türk paraşütçülerle doldu ve paraşütçüler Lefkoşa yakınlarına iniş yaptı. Burada Girne’ye çıkartma yapan birliklerle buluşuldu. Kıbrıs halkı ise harekat için gelen Türk askerlerini coşkuyla ve sevinç gösterileriyle karşıladı. Fakat saatler ilerledikçe aslında bu harekatın kolay bir harekat olmayacağı anlaşılmıştı.

Askerlerin diğer birliklerle buluşabilmesi için zorlu dağları aşması gerekti. Bu sırada Beşparmak dağlarında ise beklenmeyen bir taarruz gerçekleşti ve bu yüzden düşmanları imha ederek ilerlemek gerekiyordu. Askerlerin hızı yavaşlamaya başlamıştı ve Kıbrıs şehitleri ilk olarak burada verilmeye başlanmıştı. Fakat verilen mücadeleyle beraber gün doğumuyla beraber zafer de geldi.

Yorum gönder