Karyalılar | Karyalılar Dini ve İnançları M.Ö 2.000

karyalılar

Karyalılar | Karyalılar Dini ve İnançları M.Ö 2.000

Anadolu toprakları her zaman birbirinden farklı kavimlere ve uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Karyalılar ise bu noktada varlığıyla bilinmekte olan bir kavimdir.

Kavmin ilk olarak MÖ ikinci binyılın sonlarından beri Anadolu’nun güneybatısında varlıklarıyla biliniyor. Kavim aynı zamanda Karya uygarlığını da kurmuştur. Kavmin başkenti en başta Milas’dı. MÖ 4’ncü yüzyılda ise Mausolus başkenti Halkarnas’a taşıdı. Her ne kadar kavmin başkenti taşınmış olsa da  Milas önemini her zaman korumaya başarmıştır.

Karyalılar Dini ve İnançları

Karyalılar noktasında yapılan araştırmalar kapsamında çok önemli bir yere sahip olan Zeus ismiyle anılan ve yerli özellikleri bulunan Mylasa’daki Karyalı Zeus tapınağından dolayı Karyalılarında çevrelerindeki komşuları olan Misyalılar ve Lidyalılar gibi inançları olduğu görülmektedir. Ek olarak

Günümüzde yer almakta olan Büyük Menderes Nehri ve Dalaman Çayı arasındaki bölgeye önceden Karya adı veriliyordu. Aynı zamanda Fenikeliler döneminde de başları sorguçlu bulunan ve ellerinde iki tane kulpa sahip kalkanları yer alan muharip topluluklara da Karya adı verilmekteydi.

Karya adının doğumu ise başkanlı olan Kar’dan geliyor. Hakimiyetinin bulunmuş olduğu bölgenin ve devletin adı da Karya’ydı. Tarihlerine bakıldığı zaman tarihlerinin MÖ 3400’lü yıllara kadar dayanmakta olduğunu görüyoruz.

Karya İsmi Neyden Gelir?

Karyalılar kökeni isim olarak incelendiği zaman ismin kökeninin Herodot’a göre efsane kurucu olan Kar’dan geldiği belirtilmektedir. Yapılmış olan dilbilim araştırmalarına bakıldığı zaman Karya dilinin komşu olan Likya ve Lidya dillerine benzer olarak Anadolu’da yer almakta olan bir yerli dil olduğu kanıtlanmıştır. Ek olarak Karyalılar kendilerinin her zaman Anadolu’nun yerlileri olduğuna inanmaktadır.

Bunların yanı sıra İlyada Destanı’nda yer alanlara göre bir iyonya kenti olan Milet’in Troya Savaşları yapıldığı sırada Karya’nın kenti olduğu bilinmektedir. Bazı kaynaklarda ise Karyalıların, Yunanların atalarıyla bir yakınlığının olduğuna inanılmaktadır.

Başka kaynaklarda ise Karyalılar ile Leleglerin arasında kesinlikle birbirilerinden ayırt edilmeyecek ölçülerde karışmalar oldukları yazılıyor. Leleglerin sahip olduğu bu özellikle Karyalıların her zaman Leleglerle beraber anılmakta olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda kendileri savaşçı ve son derece öncü olan kavimlerin arasında yer almaktadır. Bu millet kalkana kulp, miğfer ve püskül takmıştır.

Yorum gönder