Felsefe Tarihi Okumak Bize Ne Kazandırır?

felsefe tarihi

Felsefe Tarihi Okumak Bize Ne Kazandırır?

Felsefe tarihi medeniyetin ilk yılları kadar eski olan bir düşünce bilimidir. Bazı insanlar bu eski bilimin tarihini okumaktan ve araştırmaktan büyük bir haz almaktadır.Felsefe bizlere açık bir şekilde insanların sadece maddi değil aynı zamanda birer manevi varlıklar olduğunu bildirmektedir.

Felsefe, bugüne dek anladığım, yaşadığım anlamıyla, yüksek bir dağda, buzun içinde gönüllü yaşamaktır. – Friedrich Nietzsche

Felsefe tarihi okumak en baştan insana büyük bir haz vermekle beraber aynı zamanda bir entelektüel keyif de vermektedir, felsefe okuyan insan, öğrenir ve bilinçlenir bu bilinçlenme ile pek çok anlamda bilgi sahibi olur ve dünyaya olan bakış açısı da derin bir şekilde değişir.

Felsefe Okumak Ne Kazandırır?

Felsefe tarihi bizlere açık bir şekilde, insanların dünyaya sadece kendi istek ve hazlarını kabul ettirmek veya yaşamak için değil, doğa ve dünyadaki diğer canlılara karşı olarak bir sorumluluğumuzu yerine getirmek için de geldiğimizi açık bir şekilde bildirmektedir. Sokrates, bizlere bu konuda şöyle bir öğüt vermektedir, sorgulanmamış ve incelenmemiş bir hayat yaşamaya asla değer değildir, Soktates’in bu sözüne baktığımızda, incelenmemiş bir hayatın gerçekten de yaşamaya değer olmadığını çok kolay bir şekilde anlayabiliriz, buradan hareketle eğer gerçekten haz duyacağımız bir hayat yaşamak istiyorsak, felsefe tarihi okumalı ve ünlü filozofların hayatını araştırmalıyız, onların hayatlarını ve hayat felsefelerini öğrenmeliyiz ki, yaşadığımız hayattan manevi bir haz duyalım.

felsefe bize ne katar

Bakış Açımız Genişler

Felsefe tarihi okumak bizlere sadece manevi bir haz kazandırmaz, aynı zamanda hayata olan bakış açımızı da şekillendirir ve bu sayede pek çok açıdan hayata daha keskin bir bakış açısı yerine daha yumuşak ve değişken bir bakış açısı ile bakarız. Örneğin hayatı sadece somut bir varlık veya sabit bir varlık olarak düşünen insanlar, sadece maddiyat için çalışır ve çabalar ve bu da onun salt bir bakış açısı geliştirmesin neden olur. Bu gelişen bakış açısı da ona hayat boyu yanlış kararlar vermesine neden olacaktır. Eğer gerçekten iyi bir hayat sürmek ve canlılara karşı olan sorumluluklarımızı aksatmadan yerine getirmek istiyorsak, o zaman felsefi tarihi okumalı ve hayatımızı her şeyden önce iyi bir felsefe ile yönlendirmeliyiz.

Yorum gönder