Tagar Kültürü | Tagar Kültürü Devreleri MÖ 6 ve 5. Yüzyıl
Dünyanın en eski kültürlerinden birisi olan Tagar Kültürü MÖ 700 ile MS 100 yılları arasında Kem, Kögmen Dağları, Kemçik ırmaklarının çevresinde ortaya çıkmış olan bir kültürdür.
Kültürün çıkmış olduğu bölgeye Munusink adı da verilmektedir. Bölgeye MÖ 700’lü yıllarda ise kagnılı Türklerden olan Ting Ling boyları gelmiştir. Bu Türk boyunun gelmesiyle beraber daha önceden yer almakta olan Karasug Kültürü değişim göstererek Tagar Kültürü yer almıştır. Tagar kalıntılarına bakıldığı zaman ağırlıklı olarak keçi, koyun ve geyik yontuculuklarının yer aldığını görebiliyoruz.
Yazı İçeriği
Tagar Kültürü Devreleri
En önemli Türk kültürleri arasında yer almakta olan Tagar kültürü, özelikle proto Türk döneminde özel bir konuma sahiptir. Tagar kültürünün 3 döneme ayrılmakta olduğunu görebiliyoruz. Bu dönemler şu şekildedir:
- Tagar: MÖ 6 ve 5. Yüzyıl
- Tagar: MÖ 4 ve 3. Yüzyıl
- Tagar: MÖ 2 ve 1. Yüzyıl
Tagar dönemine bakıldığı zaman özellikle kurganların yakınlarında dikilmiş olan çok büyük taşların yer almakta olduğunu görebiliyoruz. Mezar taşı olarak dikilmekte olan bu taşların üzerine de çeşitli resimler çiziliyordu. Bu kültüre bağlı olan ilk merkezler ise Yenisey ırmağında Tagar Adası çevresinde yer aldığı igbi Krasnoyarks’ta Minusinsk ve çevresinde yer almaktadır.
Ağırlıklı Olarak Hayvan Figürleri Kullanılıyordu
Tagar kültürü incelenmiş olduğu zaman ağırlıklı olarak hayvan üslubunun kullanılmakta olduğunu görebiliyoruz. Özellikle mezarlıklardan bazı at koşum takımları, çeşitli araçlar ve keramikler de çıkarıldı. Bu benzer eserlerin yayılmış olduğu bölgeye baktığımız zaman Çin’den Karadeniz’e kadar yayılmış olduğunu görebiliyoruz. Bu kültürde aynı zamanda mezarlarda bayrak direklerine tepelerine dağ keçisi yontularının konulmuş olduğunu görüyoruz.
Erken Tagar dönemine bakmış olduğumuz zaman henüz Podgornovsk aşamasında olan ve yüksekliği 4 metreye kadar çıkan duvarların çevresi ise 30 metreyi bulmaktadır. Bu şekilde 10 – 13 tane dikili taşarla çevrelenmiş olan zadegan höyüklerinin yer almakta olduğunu görüyoruz. Buralarda bulunmakta olan geniş odalara ise ağırlıklı olarak zenginler gömüldü ve sonrasındaki odalara yöneticiler, kahinler, savaşçılar ve diğer sosyal tabakalar gömülerek mezarlarda bir hiyerarşiye yer veriliyordu.
Yorum gönder