Alacahöyük Kral Mezarları | Tarihçesi Hakkında Bilgi
Çorum ilinde yer alan Alaca ilçesinde Alacahöyük Kral Mezarları bulunmaktadır ve bu kral mezarlarının son derece önemli bir konuma sahip olduğunu görebiliyoruz.
Alacahöyük’te yapılmakta olan kazılar ve çalışmalarla beraber birçok bulgu, buluntu ve tarihi eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu buluntular Alacahöyük Müzesi’nde ve Ankara’da yer almakta olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Kral mezarları ise turist çekmekte olan ve çıkarılmış en önemli bulguların arasında yerini almayı başarmaktadır.
Yazı İçeriği
Alacahöyük Kral Mezarları Tarihçesi
Alacahöyük, Türk Tarih Kurumu’nun başlatmış olduğu ilk Türk kazısı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden Türk arkeoloji tarihinde de yeri çok ayrı bir noktaya sahiptir. Kazılarda ortaya çıkarılmış olan en önemli bulgulardan birisi olarak ise; Alacahöyük Kral Mezarları görülmektedir. Yalnız bulunmuş olan kral mezarlarıyla ilgili olarak tartışmalar hala sürerken bu kral mezarlarının Tunç Çağı’ndan kalma olduğuna inanılmaktadır. Kral mezarlarının tarihi olarak sınıflandırılması çok zor olduğu gibi aynı zamanda sınıflandırıldığı sırada Tunç Çağı’na kadar gitmekte olduğu görülmektedir.
Kral mezarlarının tarihlendirilmesi yapılacağı sırada höyük üzerinde bulunmuş olan bölgenin topografyasında da yer alıyor. Mezarlar Alacahöyük’te meyilli bir araziye yerleştirilmiştir. Bu yüzden derinliklerine bakılarak bir kronolojik sıralama yapılamaması net olarak bulgu oluşturulmamasına sebep olmaktadır.
Alacahöyük Tarihi Yerler
Alacahöyük Kral Mezarları binlerce yıllık bir tarihi ziyaretçilerine sunmaktadır. Kral mezarlarında yer almakta olan anıtsal sfenksler ise kalker temellerin üzerine andezit ve blokların kullanılmasıyla inşa edildi. Sfenkslerin yer almış olduğu iki kulenin ise iç ve dış yüzlerinin kabartmalı orthostarları süslemekte olduğunu görüyoruz. Batıda yer almakta olan kulelerde bulunan boğa figürü ise bu noktada Göklerin Fırtına Tanrısı sembolünde bulunmaktadır. Alacahöyük kral mezarlarında Hitit mimarisine ve sanatına net bir ışığın olduğunu görüyoruz.
Mezarların kenarları ağırlıklı olarak taş ile örülmüştür. 13 tane mezar yer alıyor ve bunların prens ve prenseslere ait olduğu düşünülüyor. Mezarları süsleyen süs eşyaları, geyik, boğa heykelleri, kılış, kama, balta şeklinde savaş aletleri yer aldığı gibi altın, tunç, bakır kullanılarak yapılmış olan birbirinden farklı eserler de bulunmaktadır. Bunların bazıları yer alan müzede sergilendiği gibi sizin ziyaretinize de açıktır.
Yorum gönder