Tarih Nedir ? Neden Gereklidir?
Geçmişimizi nitelendiren ve geçmişte yaşanan olaylarla ilgili bilgi veren Tarih, yaşadığımız sürece önem arz etmektedir. Peki, Tarih Nedir? Neden Gereklidir? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Sizlere bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız. Okumaya devam edin.
Yazı İçeriği
Tarih Nedir ?
Kelime anlamı olarak Tarih, İbranice de “ay” anlamına gelen “Yareh” kelimesinden türemiştir. Ayrıca Yunancadan Latinceye geçiş yapan “historia” kelimesi de Arapçaya “Astura” diye geçmiştir. Bugün, tarih anlamına gelmekte olan “Historia” kelimesinin asıl anlamı bizi Batı Anadolu’ya götürmektedir. Historia kelimesinden türeyen Historian kelimesi de araştırmacı anlamına gelmektedir. Aslında Tarihçi de gerçek bir araştırandır.
Tarih Nedir? diye sorulan sorunuza birkaç bilim adamımızın sözlerinden yola çıkarak yanıtlamak istiyoruz.
- İlber Ortaylı: İlber Ortaylı, tarih ilmini incelerken üç kısma ayırmıştır. Tarih ilminin tanımını yaparken öncelikle “Historia” kelimesini merkeze almıştır. Bu manada Historia, Yunanca da “Somut bir ürün, bilgi” manasına gelmektedir. İkinci olarak da “Tevarih” kelimesi karşımıza çıkmakta. “Tevarih” kelimesi Arapça da “Ay Bilgisi” anlamına gelmektedir. Üçüncü olarak da “Res-gestae” kelimesi de tarih ilminin tanımında önemlidir. “Res” Latince de “Şeyler” anlamına gelirken “Gestae” de “Hareket” anlamına gelmekte.
- Zeki Velidi Togan: Olayların akışından ve eşyaların geçmiş ve bugünkü durumundan bahseden her yazıyı tarih olarak nitelendirmiştir.
Aslında tarih insanı yaratıyor. Tarih bilimi de tarihe göre biraz daha rafine, biraz daha fazla bilgi ve konular bütünlüğünü meydana getirmektedir.
Tarih Neden Gereklidir ?
Siz hiç dünü yaşamadan bugünü, bugünü yaşamadan da yarını yaşayan birini gördünüz mü? Tabi ki hayır! Bundan ötürü tarihi, kendimizden ve toplumdan ayrı gayrı düşünemeyiz. Çünkü tarih toplumsal hayatın içerisinde her an mevcuttur. Her bireyin, aile yaşantısının, toplum yaşantısının şekillenmesinde temel etken tarihtir. Tarih bize ne yaptığımızı öğrettiği gibi kim olduğumuzu da öğretmektedir.
Tarih insanın, kendisini bilmesine yaramakta. Sizde bilirsiniz ki, insanın kendisini bilmesi çok önemlidir. Aslında yalnızca kendini bilmesi değil, insan olarak kendi tabiatını bilmesini sağlayan tarih, hayatımızın her alanında bizlere katkı sağlayan bir bilimdir.
Yorum gönder